Tech4o
artus

Начало  » Палатки
Технология

Ripstop Polyester (RS)

 

... продължава да е най-добрият избор за трекинг палатка, готова да устои на лошо време. Това е най-лекият материал, който освен това съхне изключително бързо. В комбинация с отличната вентилация на нашите палатки от непрокъсващ се (ripstop) полиестер този материал е подходящ за туристически палатки, където отношението пространство/тегло е важно. В допълнение ние оборудваме нашите палатки с най-леките и здрави рейки на пазара от фирмата DAC. Общото тегло на рейките при нашите фамилни палатки е от 2 до 4 kg. При подобни по размер палатки, при някои марки които използват по-евтини рейки, това тегло може да е от 15 до 25 kg. Например Tunnel Vision iRS, която е за 4–6 души, тежи само 14.85 kg и заедно с рейките се побира в чанта с размери 32х70 cm.

Technical Cotton (TC)

Техническия памук е смес от памук и полиестер (35% памук и 65% полиестер) и комбинира най-доброто от двете тъкани. Палатките направени от технически памук имат по-добра ултравиолетова устойчивост спрямо полиестерните палатки. TC палатките са промазани с полиуретаново покритие и в резултат са много по-устойчиви на лошо време отколкото обикновения памук.

Breathable Technical Cotton (BTC)

Дишащия технически памук е без полиуретаново покритие. Спрямо модерните суперлеки синтетични материали памукът вняся леко носталгично чувство. Ако се вгледаме под повърхността ще открием много положителни страни. Всичко зависи от начина на употреба на палатката. При намокряне памукът се раздува и предпазва по този начин. Освен това памукът притежава по-висока устойчивост на ултравиолетово лъчение. Това го прави подходящ за сухи и слънчеви райони. Палатките от памук са 100% дишащи и климатът вътре е много по-приятен в сравнение с полиестерните. Цената на плата е по-висока в сравнение със синтетиката.

Воден стълб при Eureka!

По-малко може да означава повече!

 

Водния стълб изразява покритието, което се използва, за да станат найлоновите и полиестерните палатки водонепромокаеми. Например 1000 mm воден стълб означава, че на 1 квадратен сантиметър от повърхността на палатката може да има налягане от 1000 mm вода, преди плата да започне да пропуска. От 800 mm нагоре материала може да се смята за водонепромокаем. По-голяма стойност е за предпочитане, защото покритието може да се износи и да почне да пропуска. Няма приет стандарт за тестване на водния стълб. При Eureka! измерването се извършва при готовата продукция; при някои марки се отбелязва стойността на плата от ролката, която е много по-висока.

water column

 

При повечето палатки Eureka! използва полиуретаново (PU) покритие. Това е най-здравото и износоустойчиво покритие. По-високият воден стълб има обаче и недостатъци: здравината на материала намалява защото химическите съставки на покритието въздействат на плата. Правилното съотношение между количество покритие / здравина на материала е много важно за добрия краен резултат.

Височината на водния стълб не може да се използва за водонепромокаемост при техническия или при чистия памук. Те се импрегнират, за да са водонепромокаеми и дишащи. Памука се раздува при навлажняване и по този начин запечатва повърхността. За техническия памук е необходимо малко покритие (1000 mm), защото той съдържа 35% памук, който при раздуване прави плата водонепромокаем.

При Eureka! всички палатки са внимателно изследвани и изпитвани, за да се постигне най-добро съотношение между водонепромокаемост и здравина на плата. Моля имайте предвид, че няма общоприети норми и проверки за посочената големина на водния стълб на пазара.
Eureka! ви дава честна информация, на която можете да разчитате.